Kedves Látogatónk!

Honlapunk a „régiség”, azaz a középkor és a kora újkor iránt érdeklődők igényeit igyekszik kielégíteni. Ha olyan téma érdekli, amelyben kiindulási pontnak szánt (a „kályha”) honlapunk nem ad információt, kérjük, jelezze!

Köszönjük látogatását!

És ha véletlenül lenne olyan (jogtiszta) fényképe, amely valamelyik szócikkünket jól illusztrálná, megköszönnénk ha felajánlaná adatbázisunknak!

 

 

Használati útmutató

 

Kattintson az „Adatbázisok” menüpontra! A program felhasználónevet és jelszót kér.

 

 

Regisztráljunk! Az első három mező kitöltése kötelező.

 

 

Regisztrálás után beléphetünk az adatbázisba. A kövér betűkkel szedett főcímek alatt találjuk az adatbázisokat és

a „Hozzászólás” menüt. Ezekre kattintva beléphetünk a kiválasztott adatbázisba, illetve a hozzászólásokba.

 

 

Lépjünk be pl. a MAMŰL-be, a Magyar Művelődéstörténeti Lexikon adatbázisába. Ezt látjuk:

 

 

A rekordok megtekintéséhez kattintsunk a nagyítóra: Nézet

 

Keresés
Erre 3 lehetőség van:
1. Az összes mezőben (címben, szócikkben stb.) keresünk. Fontos beállítani a keresés mikéntjét (tartalmaz, egyenlő stb.) FIGYELEM! A bármely beállítás mindenhol keres, kivéve az enciklopédikus besorolás és a tárgyszó menüpontokat. Az ezekben való kereséshez az enciklopédikus besorolás illetve a tárgyszó menüpontot kell kiválasztani. Lehetőség van a tartalmi keresésre, tehát, ha például az enciklopédikus besorolás-ttörté-re állítjuk, megkapjuk a történeti, történelmi stb. jellegű enciklopédikus minősítések mindegyikét.

 

 

2. Meghatározott mezőkben keresünk (többnyire ez a célravezető). Erre alkalmas a bal oldali kereső. Ha nem lenne nyitva, nyissuk meg, itt:

 

 

 

Kiválaszthatjuk, hogy mely mezőkben keresünk, illetve törölhetjük a fölösleges keresőmezőket. Itt is nagyon fontos a keresés mikéntjének beállítása. Ha pl. a „ló” szócikk érdekel minket, a címet tegyük egyenlővé a „ló” karakterekkel. Ha nem az „egyenlő”-t, hanem a „tartalmaz”-t választjuk, számos találatot fogunk kapni, mindazokat a szócikkeket, amelyeknek a címében lo, ló, lö, lő karaktersorozat előfordul (az utf8 kódolás, amely lehetővé teszi a magyar nyelv használatát, tartalmi keresésnél nem tesz különbséget o, ó, ö, ő vagy u, ú, ü, ű stb. karakterek között). A keresőmezőket bárhová elhúzhatjuk a http://mamul.btk.mta.hu/MAMUL/images/search/showWindowPin.gif menü („floating window”) segítségével, illetve bezárhatjuk a http://mamul.btk.mta.hu/MAMUL/images/search/hideOptions.gif–ra kattintva. Fontos az is, hogy a Kritérium:    Minden feltétel vagy a Bármely feltétel. Az automatikusan megjelenő (persze, törölhető) "enciklopédikus keresés" és "tárgyszó" menüpontoknál már nincs lehetőség "tartalmaz" választására, a megnyíló lehetőségek közül választhatunk. 3. Részletes keresés: a leírtakhoz képest további szolgáltatást nyújt, a negációs keresést (mely rekordokban NEM fordul elő a keresett kifejezés).

 

ABC-be rendezés: kattintsunk az ABC mezőnévre.

A linkek használata értelemszerű. A képek közül azok, amelyeknél a nagyobb méret további információval szolgálhat (műtárgyak részleteinek megfigyelése, térképek stb.), tovább nagyíthatók. (Fejlesztés alatt.) Nyomtatás az adatbázisból
Ha kijelölünk egy rekordot (kipipáljuk a rekord melletti kis téglalapot), ezt a rekordot kapjuk meg nyomtatási formátumban.
Ha az „Oldal nyomtatása” opciót választjuk, az oldalon lévő összes rekordot megkapjuk nyomtatási formátumban.
Ha a „Minden oldalt nyomtat” opciót választjuk, elvileg mindent (könyvként mintegy 6500 oldal) megkapunk nyomtatási formátumban, ez azonban oly mértékben túlterheli a szervert, hogy valószínűleg igen sokáig kell várnunk az eredményre, vagy hibajelzést kapunk.
Az Exportálás, értelemszerűen, ugyanúgy működik, mint a nyomtatás. A választható formátumok: Excel, Word, CSV, XML.

Az előzőkben leírtakkal azonos módon működik a többi adatbázis is. Ha az adatbázisok között van kapcsolat (pl. egy naplószerző a Napló, emlékirat adatbázisban és a Magyar Művelődéstörténeti Lexikon adatbázisban egyaránt előfordul), a két adatbázis linkkel utal egymásra.